Antreprenorii se confruntă constant cu nevoia de a lua decizii strategice care să-i ajute să exceleze în domeniul pe care și l-au ales. Atât oamenii de afaceri, cât și companiile per ansamblu trebuie să găsească cele mai eficient metode de a-și îmbunătăți operațiunile, de a-și crește eficiența și de a le câștiga încrederea clienților. 

Acestea fiind spuse, nu ar trebui să ne surprindă că din ce în ce mai mulți antreprenori nu mai spun ”nu” investițiilor în certificările ISO (Organizația Internațională de Standardizare). Certificările ISO sunt un ansamblu de norme și standarde internaționale care reglementează o gamă largă de aspecte în cadrul afacerilor, precum managementul calității și al mediului, securitatea informațiilor și chiar sănătatea angajaților. 

Aceste standarde reprezintă un ghid ce trebuie urmat pentru ca o companie să-și asigure calitatea, eficiența și responsabilitatea în funcționare. Una dintre întrebările care își găsește tot mai des locul pe agenda companiilor este „A venit momentul să investim în certificările ISO?„.

Ce sunt certificările ISO și de ce sunt importante pentru antreprenori?

Ce sunt certificările ISO și de ce sunt importante pentru antreprenori?

Sursa foto

Certificările ISO reprezintă o serie de standarde internaționale dezvoltate și publicate de Organizația Internațională de Standardizare, cu sediul în Geneva, Elveția. Aceste standarde stabilesc cerințele pentru procese și sisteme. De-a lungul timpului, certificările ISO au devenit un punct de referință pentru calitatea și eficiența operațiunilor într-o varietate de industrii.

Antreprenorii iau în calcul investiția în certificări ISO din mai multe motive. În primul rând, aceste certificări oferă un plus de credibilitate și încredere clienților. Atunci când o companie obține o certificare ISO demonstrează că s-a angajat să furnizeze produse sau servicii de calitate superioară și că respectă cele mai înalte standarde internaționale. 

În al doilea rând, certificările ISO contribuie la îmbunătățirea eficienței operațiunilor. Standardele ISO definesc procese și proceduri clare pentru gestionare mai eficientă a resurselor și a timpului. Odată implementat, antreprenorii observă reducerea costurilor și creșterea productivității muncii.

ISO cele mai relevante pentru companii

Există o gamă largă de certificări ISO disponibile, dar nu toate sunt relevante pentru business-ul pe care un antreprenor îl deține. Când iau decizia să investească în aceste certificări trebuie să țină cont de natura afacerii și de obiectivele specifice. 

Printre cele mai solicitate tipuri de certificări ISO se numără:

  • ISO 9001 – Managementul Calității: Certificarea ISO 9001 se concentrează pe managementul calității și este una dintre cele mai întâlnite norme ISO în lume. Acest standard definește cerințele pentru un sistem de management al calității eficient și poate fi aplicat în aproape oricare industrie. 
  • ISO 14001 – Managementul Mediului: Cum preocupările pentru mediu sunt tot mai importante, certificarea ISO 14001 este esențială pentru antreprenorii și companiile care vor să-și demonstreze responsabilitatea socială și de mediu. 
  • ISO 27001 – Managementul Securității Informațiilor: Digitalizarea implică securitatea informațiilor. Certificarea ISO 27001 oferă un cadru pentru protejarea datelor și a informațiilor sensibile împotriva amenințărilor cibernetice. 
  • ISO 45001 – Managementul Sănătății și Securității Ocupaționale: Siguranța și sănătatea angajaților sunt priorități critice pentru orice antreprenor responsabil. 
  • ISO 50001 – Managementul Energiei: În contextul preocupărilor crescute legate de schimbările climatice și de eficiența energetică, certificarea ISO 50001 se concentrează pe managementul energiei. 

Tendințe

În ultimii ani am asistat la o creștere semnificativă a interesului pentru certificările ISO în rândul antreprenorilor. Spre exemplu, companiile care dețin certificări ISO, în special cele legate de mediu și sănătatea angajaților, atrag mai ușor oameni talentați, interesați de un mediu de lucru sigur.

În egală măsură, clienții au devenit tot mai conștienți de calitatea produselor și a serviciilor, dar mai ales de impactul asupra mediului. Aceștia le cer furnizorilor să fie certificați ISO pentru a se asigura că primesc produse sau servicii de înaltă calitate și că acestea sunt create responsabil. Pentru companiile care vor să aibă acces la piețele internaționale, tot certificările ISO le facilitează acest lucru, dat fiind faptul că multe țări și organizații internaționale recunosc și apreciază aceste standarde.

Previziunile pentru 2024 

Previziunile pentru 2024 

Sursa foto

Previziunile pentru 2024 sunt încurajatoare, spun specialiștii. Dacă în trecut certificările ISO erau asociate cu industrii ca manufactura sau industria alimentară, din 2023 se observă o tendință spre extinderea către mai multe sectoare. Serviciile, tehnologia și alte domenii vor începe să descopere beneficiile implementării standardelor ISO, fapt ce va duce la o creștere semnificativă a cererii pentru aceste certificări.

Certificarea ISO va merge pe digitalizarea procesului. Utilizarea tehnologiilor blockchain pentru a gestiona evidența conformității sau audituri online va face investițiile mai accesibile. Preocupările legate de mediul înconjurător și schimbările climatice va conduce la creșterea numărului de certificări ISO legate de managementul mediului (ISO 14001), ca pe un mijloc eficient al companiile de a-și demonstra angajamentul față de sustenabilitate și responsabilitatea față de mediu.

Globalizarea si ISO

Globalizarea este una dintre cele mai semnificative transformări ale mediului de business. Este un fenomen caracterizat prin interconectarea și interdependența economiilor, a culturilor și a societăților din întreaga lume. Afacerile traversează granițe și concurența devine feroce; de aceea certificările ISO sunt un element distinctiv între companii.

Evenimentele (pandemii, crize economice sau schimbări geopolitice) pot avea un impact semnificativ asupra afacerilor globale. Certificările ISO ajută companiile să își dezvolte sisteme de management care să le asigure reziliența în fața acestor riscuri.