Certificarea ISO 22000 este un standard international care stabileste cerintele pentru sistemul de management al sigurantei alimentelor, de la productie la consum. Acest standard se aplica la toate tipurile de organizatii care produc, proceseaza sau distribuie alimente, inclusiv laboratoarele de cofetarie. Certificarea ISO 22000 ofera garantia ca produsele alimentare sunt produse intr-un mediu sigur, controlat si in conformitate cu regulile de igiena si siguranta alimentara.

Certificarea ISO 22000 este importanta pentru laboratoarele de cofetarie, deoarece ofera siguranta ca produsele alimentare sunt produse intr-un mediu controlat si in conformitate cu regulile de igiena si siguranta alimentara. De asemenea, aceasta certificare poate ajuta la atragerea si mentinerea clientilor, deoarece acestia sunt incredintati ca produsele alimentare sunt sigure si de calitate.

Ce presupune certificarea ISO 22000?

Certificarea ISO 22000 presupune implementarea unui sistem de management al sigurantei alimentelor, care include procese specifice pentru identificarea si evaluarea riscurilor, implementarea masurilor de prevenire a acestora, monitorizarea si imbunatatirea continua a sistemului. De asemenea, presupune tinerea unui registru detaliat al tuturor activitatilor si produselor alimentare, precum si efectuarea de teste si analize periodice pentru a verifica conformitatea cu standardul.

Implementarea sistemului de management al sigurantei alimentelor si obtinerea certificarii ISO 22000 ofera numeroase beneficiii, cum ar fi:

 • Imbunatatirea sigurantei produselor alimentare si a imagini de marca a laboratorului de cofetarie
 • Atragerea si mentinerea clientilor prin oferirea unui produs sigur si de calitate
 • Imbunatatirea proceselor de productie prin identificarea si eliminarea riscurilor
 • Reducerea riscului de producere a produselor neconforme sau nesigure
 • Imbunatatirea comunicarii cu clientii si furnizorii prin transparenta si accesibilitatea informatiilor
 • Dezvoltarea unui mediu de lucru sigur si sanatos pentru angajati.
 • Procesul de Certificare ISO 22000 pentru Laboratoarele de Cofetarie

Procesul de certificare ISO 22000 poate fi divizat in urmatoarele etape:

 • Evaluarea initiala a sistemului de management al sigurantei alimentelor
 • Implementarea sistemului de management si imbunatatirea acestuia in conformitate cu cerintele standardului
 • Evaluarea interna a sistemului de management
 • Auditul extern efectuat de o entitate de certificare acreditata
 • Emiterea certificatului ISO 22000 daca sistemul de management al sigurantei alimentelor este considerat conform standardului.

O cofetarie cu Certificare ISO 22000 poate folosi coloranti alimentari sau conservanti?

Da, o cofetarie cu certificare ISO 22000 poate folosi coloranti alimentari sau conservanti, cu conditia ca acestea sa fie conforme cu regulile si regulamentele de siguranta alimentara aplicabile. 

In ceea ce priveste colorantii alimentari, acestia trebuie sa fie autorizati pentru utilizarea in alimente si sa respecte cantitatile maxime admise. Se recomanda folosirea in cantitati limitate, in conformitate cu regulile si regulamentele aplicabile si sa nu prezinte un risc pentru sanatatea umana.

Este important sa se tina cont de faptul ca ISO 22000 se concentreaza pe siguranta alimentelor si pe prevenirea riscurilor, astfel incat utilizarea oricarui aditiv alimentar, inclusiv coloranti si conservanti, trebuie sa fie evaluata in functie de impactul asupra sigurantei alimentelor si sa se ia masuri adecvate pentru a preveni riscurile.

Implementarea acestui standard poate fi un proces complex, dar ofera numeroase beneficii, cum ar fi imbunatatirea sigurantei produselor, atragerea clientilor si imbunatatirea proceselor de productie. Laboratoarele de cofetarie care doresc sa obtina certificarea ISO 22000 ar trebui sa lucreze cu o entitate de certificare acreditata pentru a asigura implementarea corecta si eficienta a sistemului de management al sigurantei alimentelor.