Cu siguranta ai auzit despre certificarea ISO sau despre ISO 9001:2015, dar ce este mai exact? Gaseste mai jos informatii despre ce inseamna si la ce serveste acest tip de certificare pentru o companie.

CE INSEAMNA ISO 9001:2015?

ISO 9001:2015 este, pe scurt, un standard global de management al calitatii. Aceasta certificare este adoptata de catre mii de companii din mai bine de 100 de tari, cu scopul de a controla calitatea serviciilor oferite. Acest tip de certificare este potrivita pentru orice tip de organizatie, indiferent de marime sau de domeniul de interes.

Certificarea ISO 9001:2015 ajuta firmele sa se alinieze unor standarde de calitate recunoscute in intreaga lume. Aceste standarde sunt benefice bunei functionari a afacerii, devenind rapid un avantaj competitiv ce o diferentiaza de competitie. Odata certificata cu ISO 9001:2015, firma isi ia angajamentul ferm sa le intreca clientilor asteptarile prin calitate si un customer service de exceptie.

Esti gata sa descoperi impactul ISO in afacerea ta?

Cere Oferta ISO 9001:2015

PENTRU CINE ESTE ISO 9001:2015?

ISO 9001:2015 se preteaza pentru orice companie, indiferent de marime sau domeniul de activitate. Companii cu cifra de afaceri de cateva de milioane de euro, firme mici si mijlocii, chiar si freelanceri: cu totii pot alege beneficiile Standardelor ISO.

Indiferent daca detii o companie stabila sau o start-up aflat in plina ascensiune, certificarile ISO te ajuta sa castigi licitatii, sa atragi clienti si sa iti imbunatatesti imaginea in piata. Certificarea ISO 9001:2015 ajuta companiile sa-si organizeze procesele, sa le mareasca eficienta si sa-si imbunatateasca in mod constant activitatea.

Acest standard de calitate include informatii despre subiecte precum:

 • cerinte pentru un sistem de management al calitatii, inclusiv informatii privind documentarea, planificarea si interactiunea proceselor;
 • responsabilitatile managementului;
 • managementul de resurse, inclusiv resurse umane si mediul de lucru al unei organizatii;
 • realizarea unui produs, inclusiv pasii de la design la produs finit;
 • masurarea, analiza si imbunatatirea sistemului de management al calitatii prin activitati precum audituri interne si actiuni de corectare si preventie.

CARE SUNT BENEFICIILE ISO 9001:2015 SI CUM POTI OBTINE CERTIFICAREA?

Implementarea ISO in companie duce la scaderea costurilor, cresterea vanzarilor si la o performanta financiara imbunatatita – asta reiese dintr-o analiza a 42 de studii stiintifice publicata pe website-ul Organizatiei Internationale pentru Standardizare.

Pe langa corelatia clara dintre implementarea ISO 9001:2015 pentru managementul calitatii si cresterea vanzarilor, standardul ajuta companiile sa asigure o calitate constanta a produselor si seviciilor pe care le ofera. Acest lucru poate fi crucial in dezvoltarea afacerii, intrucat aduce dupa sine atat clienti, cat si angajati multumiti.

Imabunatatirea imaginii si a reputatiei in piata este un alt beneficiu valoros care a determinat companii precum Dell, Microsoft, Samsung sau Sony sa investeasca in certificarea ISO 9001:2015. Aceste companii reprezinta doar o mica parte din multitudinea de organizatii recunoscute la nivel mondial care si-au certificat sistemele de management al calitatii conform ISO. Certificarea este un indicator al angajamentului unei companii fata de îmbunatatirea continua, eficienta si satisfactia clientului.

Dar beneficiile nu se opesc aici. Certificarea internationala ajuta companiile sa isi organizeze sistemul de management al calitatii si sa isi imbunatateasca in mod constant serviciile. Certificarea internationala aduce beneficii si pe parte financiara, intrucat poate sa ajute organizatiile sa faca economie si sa investeasca banii in mod inteligent.

Cere Oferta ISO 9001:2015

CUM POTI OBTINE CERTIFICAREA ISO 9001:2015

Cum dezvoltam totusi acest sistem de management al calitatii? Putem alege una dintre aceste doua aborbari: fie facem o analiza a lipsurilor, fie urmam un plan de dezvoltare pentru acest sistem de management al calitatii.

Analiza lipsurilor ar trebui sa ne dea exact solutiile vis-à-vis de ce trebuie sa facem pentru a alinia afacerea noastra la standardul international. Din aceasta analiza reies exact lipsurile dintre procesele firmei si cerintele standardului.

Dupa ce au fost identificate lipsurile, incepe procesul de compensare a acestora. Rezultatul va fi nu doar o conformare la standardul de calitate si o imbunatatire a calitatii serviciilor oferite de firma, ci si a eficientei sistemului de management al calitatii. Tot aceasta analiza ofera si raspunsurile pentru timpul si costurile necesare atingerii scopului de a obtine standardul de calitate.

Obtinerea unui certificat de la zero
Daca pornesti procesul pentru obtinerea unui certificat ISO 9001:2015 de la zero, ai neaparata nevoie de un plan de dezvoltare a sistemului de management al calitatii care include o analiza in detaliu a proceselor necesare pentru primirea certificarii. Pentru a obtine certificarea, compania ta trebuie sa dovedeasca urmatoarele:

 • ca respecta cerintele impuse de standardul ISO 9001:2015;
 • ca respecta indicatiile proprii;
 • ca se conformeaza cerintelor venite din partea clientilor, precum si celor legale si normative;
 • ca arhiveaza documentatia.

5 PASI PENTRU OBTINEREA UNUI CERTIFICAT ISO 9001:2015

Pasul 1: Clarificarea obiectivelor si beneficiilor

Daca o organizatie doreste obtinerea unei certificari internationale, trebuie in primul rand sa aiba o idee clara asupra obiectivelor sale si asupra beneficiilor pe care le va avea in urma obtinerii acesteia. Cerintele standardului international de calitate trebuie integrate in fiecare arie a afacerii.

Pasul 2: Integrarea și documentarea cerințelor ISO 9001:2015

Toate departamentele organizatiei trebuie sa stie care sunt asteptarile din partea lor si care sunt ariile lor de raspundere. Aceasta este calea cea mai sigura pentru a obtine un certificat ISO 9001:2015.

Pe langa cerintele impuse de standard, este nevoie de un sistem de management al calitatii atent documentat. Aceasta documentatie va defini:

 • structura organizatiei;
 • cine va inregistra informatiile si ce informatii vor fi inregistrate;
 • responsabilitatile angajatilor;
 • liniile de comunicare intre departamentele companiei;
 • actiunile necesare;
 • cum se va pastra continuitatea chiar si dupa schimbarea personalului.

Definirea sistemului de management al calitatii va necesita actiuni din partea tuturor departamentelor unei organizatii. Compania va trebui sa:

 • defineasca cine sunt clientii sai pentru fiecare departament;
 • documenteze activitatile din fiecare arie;
 • revizuiasca standardul ISO 9001:2015 pentru a se asigura ca cerintele au fost indeplinite;
 • identifice orice zona cu probleme si sa ia actiuni de corectare.

Intreaga echipa din cadrul unei organizatii trebuie sa fie la curent si sa inteleaga importanta pastrarii documentelor si folosirii documentatiei corecte. Acest lucru este extrem de important pentru atingerea standardului de calitate. In acest sens, organizatia trebuie sa se asigure ca versiunile vechi sunt mereu actualizate cu cele noi si ca sunt distribuite tuturor departamentelor.

Pasul 3: Identificarea si corectarea erorilor

In cadrul implementarii proceselor pot sa apara erori. Acestea trebuie identificate si corectate. Totodata, in masura in care este posibil, trebuie identificate ariile cu potentiale probleme si planificat un sistem ce poate preveni sau minimiza efectele negative inainte ca acestea sa se intample.

Pasul 4: Pregatirea personalului

Personalul unei organizatii trebuie sa fie pregatit corespunzator pentru a-si putea practica functiile la un nivel optim. O organizatie poate sa implementeze cursuri de training pentru a se asigura ca angajatii invata deprinderi noi ce vor ajuta la dezvoltarea afacerii.

Pasul 5: Organizarea auditurilor interne

In vederea obtinerii unei certificari internationale, compania trebuie sa organizeze si audituri interne regulate, pentru a verifica daca procedurile pentru un sistem de management al calitatii sunt implementate corect si pentru a identifica eventualele zone cu probleme.

Obtine rapid un Certificat ISO 9001:2015 la Cel Mai Mic Pret Posibil

Scopul oricarei organizatii este acela de a-si desfasura activitatea la capacitate maxima si a oferi produse sau servicii la un standard de calitate recunoscut international. Exact pentru aceste lucruri au fost create standardele ISO, cea mai comuna fiind certificarea ISO 9001:2015 pentru managementul calitatii.

Esti gata de schimbare? Noi suntem aici sa te sustinem. Cere o oferta pentru ISO 9001:2015 si fa din 2024 cel mai bun an al afacerii tale:
Cere acum oferta

Cum functioneaza standardul ISO 9001:2015?

Un certificat ISO 9001:2015 pune la dispozitie un plan orientat pe procese pentru a documenta si a revizui structura, responsabilitatile si procesele necesare pentru a atinge un management eficient in orice organizatie. Acest standard de calitate include informatii despre subiecte precum:

 • cerinte pentru un sistem de management al calitatii, inclusiv informatii privind documentarea, planificarea si interactiunea proceselor;
 • responsabilitatile managementului;
 • managementul de resurse, inclusiv resurse umane si mediul de lucru al unei organizatii;
 • realizarea unui produs, inclusiv pasii de la design la produs finit;
 • masurarea, analiza si imbunatatirea sistemului de management al calitatii prin activitati precum audituri interne si actiuni de corectare si preventie.

Avantajele obtinerii certificarii ISO 9001:2015

Din ce in ce mai multe companii doresc obtinerea certificarii internationale ISO 9001:2015, in prezent existand deja mii de organizatii in peste 100 de tari care au implementat cu succes cerintele standardului de calitate. Doresti sa descoperi daca organizatia ta are nevoie deaceasta certificare? Te invitam sa descoperi in detaliu o parte din avantajele aduse de certificarea internationala pentru managementul calitatii.

ISO 9001:2015 este conceput pentru a ajuta companiile mici sau mari in atingerea unei calitati constante si recunoscute international a serviciilor si/sau produselor pe care le ofera. Pasii propusi de standard asista in dezvoltarea afacerii si duce la angajati si clienti multumiti. Organizatiile care implementeaza sistemul de management al calitatii se bucura de o imbunatatire continua a serviciilor oferite.

Recunoasterea internationala

Faptul ca standardele ISO 9001:2015 sunt recunoscute in peste 160 de tari înseamna ca un certificat ii ofera unei afaceri credibilitate pe piata globala. Pentru un antreprenor, aceasta deschide portile pentru noi piete internationale, facilitand exportul ai colaborarile cu parteneri straini care recunosc si valorizează acest standard de calitate.

Imbunatatirea imaginii

Standardul ISO 9001:2015 este axat pe calitate. Implementarea acestuia asigura ca produsele sau serviciile companiei indeplinesc cerinte de calitate riguroase, ceea ce duce la satisfactia crescuta a clientilor. Antreprenorii beneficiaza de o imagine mai buna pe piata si de loialitatea clientilor, un element crucial pentru cresterea afacerii.

Acces la noi clienti

Multe organizatii mari si guvernamentale cer furnizorilor sa fie certificati ISO 9001:2015 ca parte a procesului lor de selectie. Antreprenorii cu aceasta certificare au astfel acces la o piata mai larga si la clienti care valorizeaza calitatea si consistenta.

Obtinerea unui avantaj competitiv

Certificarea internationala ISO 9001:2015 ofera un avantaj competitiv fata de companiile care nu sunt certificate. In multe licitatii sau cereri de oferte, prezenta acestei certificari este o cerinta sau un factor de diferentiere. Pentru antreprenori, acest lucru inseamna oportunitati de afaceri mai bune si capacitatea de a se distinge intr-un mediu concurential.

 

Sudiu de caz: DELL COMPUTERS si ISO 9001:2015

Dell Computers si-a transformat complet o divizie, dovedind puterea reala a standardelor ISO 9001:2015. Descopera cum in randurile de mai jos.

ISO 9001:2015: Catalizatorul schimbarii

Dell nu a adoptat certificarea ISO 9001:2015 doar pentru conformitate, ci si ca un motor al inovatiei. Prin integrarea unui sistem de management interactiv, Dell a revitalizat o divizie care inregistra pierderi, transformand-o intr-o sursa de profit.

Impactul vizibil

Rezultatul? 40% crestere de business si 145% crestere a vanzarilor de unitati. Dovada clara ca standardizarea si eficienta pot duce la rezultate exceptionale.

Model pentru inovatie

Povestea Dell ne inspira atat pe noi, cat si pe cei care cauta sa imbunatateasca calitatea si eficienta. Un exemplu remarcabil pentru toti cei care tintesc spre excelenta.

 

Un exemplu de succes din Romania

Un exemplu de succes din Romania este Bitdefender, lider global in tehnologia de securitate informatica, care a implementat cu succes standardul ISO 9001:2015 pentru managementul calitatii. Implementarea acestui standard a fost un pas strategic in consolidarea angajamentului companiei fata de excelenta operationala si satisfactia clientului.

Prin adoptarea certificarii internationale, Bitdefender a reusit sa-si structureze si optimizeze procesele interne, de la dezvoltarea produselor pana la suportul pentru clienti, asigurandu-se astfel ca serviciile si produsele sale respecta cele mai inalte standarde internationale de calitate. Acest lucru a dus la o crestere a eficientei operationale, reducerea timpilor de raspuns la cererile clientilor si imbunatatirea continua a solutiilor de securitate oferite.

Beneficiile concrete obtinute de Bitdefender includ nu doar consolidarea pozitiei pe piata internationala de securitate cibernetica, dar si cresterea increderii si satisfactiei clientilor lor, elemente esentiale pentru succesul pe termen lung in industria tehnologiei informatiei.

Implementarea ISO 9001:2015 a contribuit si la deschiderea de noi oportunitati de afaceri, permitand companiei sa participe la licitatii si proiecte pentru care certificarea este o cerinta obligatorie.

Astfel, Bitdefender este un exemplu viu care demonstreaza cum o companie din Romania poate folosi certificarea internationala ISO 9001:2015 ca un instrument strategic pentru a-si imbunatati performanta interna si pentru a-si asigura un avantaj competitiv pe piata globala.

 

Studiu de caz: DE LA BUSINESS MODEST LA JUCATOR GLOBAL

Shed Grounds Maintenance, o afacere mica de intretinere a spatiilor verzi, a devenit un jucator global prin puterea certificarii internationale ISO 9001:2015. Descopera cum in randurile de mai jos.

 • ISO 9001:2015 (Calitate) si ISO 14001 (Managementul Mediului) au fost factorul decisiv in cresterea companiei si in abilitatea de a concura cu firme mari.
 • Certificarea ISO a fost esentiala pentru a satisface cerintele clientilor corporate si autoritatilor, facilitand participarea la licitatii.
 • ISO a imbunatatit procesele interne si a consolidat angajamentul pentru furnizarea serviciilor de inalta calitate.

De la un business modest in 2003 la o cifra de afaceri impresionanta si o echipa in crestere, povestea lor este un exemplu graitor pentru orice antreprenor ce isi propune sa isi creasca si scaleze businessul.

 

SUCCESUL TAU ESTE SUCCESUL NOSTRU

Te ajutam sa obtii certificarea internationala care iti duce afacerea la urmatorul nivel. Investeste astazi in certificarea ce iti asigura calitatea, succesul si siguranta de mine!

Cere acum oferta

ISO 9001:2015: Scurta istorie

Certificarile ISO reprezinta standarde internationale de calitate, dezvoltate de catre ISO (Organizatia Internationala pentru Standardizare), o organizatie originara din Elvetia, infiintata in 1947 si formata din mai bine de 160 de tari. Scopul standardelor este acela de a ajuta companiile sa-si imbunatateasca procesele interne, in scopul oferirii unor servicii de calitate recunoscuta pe plan international.

Certificarile ISO 9001:2015 au inceput sa prinda contur in anii ’80, ca o necesitate de a standardiza si imbunatati calitatea proceselor in companii la nivel global. Aceasta initiativa a fost menita sa asigure ca firmele din diferite parti ale lumii pot oferi servicii si produse de o calitate consecventa, ceea ce a facilitat comertul international si a crescut increderea intre partenerii de afaceri.

Unul dintre primele exemple remarcabile vine de la Toyota, gigantul auto care a adoptat principii similare ISO 9001:2015 inainte ca acestea sa fie formalizate. Implementarea unui sistem de productie eficient si orientat spre calitate a dus la o revolutie in industrie, demonstrand puterea standardizarii proceselor.

In domeniul IT, Microsoft a fost un pion in adoptarea ISO 9001:2015 pentru managementul calitatii, folosind standardul pentru a imbunatati calitatea dezvoltarii software-ului si a serviciilor client. Acest angajament fata de calitate a consolidat pozitia Microsoft ca lider pe piata globala de software, aratand ca si industriile de tehnologie de varf pot beneficia substantial de pe urma standardelor de calitate.

In sectorul serviciilor, compania SGS a folosit sistemul de management al calității pentru a-si standardiza procesele globale de inspectie, verificare, testare si certificare. Acest angajament fata de calitate a permis companiei sa-si extinda operatiunile in peste 100 de tari, devenind un nume de incredere in asigurarea calitatii pentru industii variate.

ISO 9001:2015 nu este doar un set de reguli de urmat, ci o filosofie de business care permite companiilor de orice marime sa isi optimizeze procesele, sa creasca satisfactia clientilor si sa isi amplifice succesul pe piata globala.