Organizatiile care doresc sa-si sporeasca eficienta si sa atinga un standard de calitate recunoscut international pot sa obtina diverse certificari ISO, cea mai comuna fiind ISO 9001. Un certificat ISO 45001 se refera la prevederile cu privire la sistemele de management al sanatatii si sigurantei la locul de munca.
Ce inseamna un certificat ISO 45001 si cine are nevoie de el?
ISO 45001 este standardul ISO pentru sistemele de management al sanatatii la locul de munca. Acesta a fost dezvoltat de catre organizatii de comert international si organisme de certificare pentru a asigura existenta unui standard international atunci cand vine vorba despre sanatatea si siguranta la locul de munca.
ISO 45001 a fost dezvoltat in asa fel incat sa fie compatibil cu ISO 9001 si ISO 14001, doua dintre cele mai cunoscute certificari ISO. Astfel, organizatiile pot implementa cu usurinta si eficienta specificatiile pentru a crea un mediu de lucru mai sigur.
Un certificat ISO 45001 abordeaza cateva domenii cheie:
- intocmirea unui plan pentru identificarea pericolelor de la locul de munca, evaluarea si controlul riscului;
- programul de management;
- structura programului si responsabilitatea;
- formarea, sensibilizarea si competenta personalului;
- consultare si comunicare;
- controlul operational;
- pregatirea pentru cazuri de urgenta si luarea de masuri in astfel de circumstante;
- evaluarea performantei personalului, monitorizarea si imbunatatirea acesteia.
Pe scurt, un certificat ISO 45001 cuprinde cerintele ce trebuie indeplinite de catre o organizatie pentru a-si pune la punct un sistem de management ce permite un control eficient al riscurilor de sanatate, in scopul de a-si spori siguranta la locul de munca.
Certificarea ISO 45001 este folosita la scara larga de catre nenumarate organizatii dintr-o varietate de domenii si industrii. Prevederile standardului pot fi implementate cu succes in cadrul oricarei companii ce doreste sa-si reduca riscurile legate de sanatate si accidentele la locul de munca. Prevederile au ca scop protejarea atat a angajatilor proprii, cat si a clientilor sau publicului in general. Organizatiile care urmaresc aceasta certificare pot face parte din domeniul constructiilor, productiei, serviciilor medicale si nu numai.
Standardul pentru sanatate si siguranta la locul de munca aduce un beneficiu imediat in special organizatiilor ce au intre 5 si 500 de angajati. Acest sistem de management se focuseaza pe angajati si asigura un loc de munca mai sigur si reduce riscul de accidente. Un mediu de lucru mai sigur duce la o eficienta sporita in productie sau serviciile oferite, lucru care genereaza o crestere generala a calitatii serviciilor oferite de catre organizatie.
Standardul ISO 45001 se bazeaza pe OHSAS 18001: include elemente insa aditionale acestuia. ISO 45001:2018 este activ din martie 2018, iar din martie 2021 inlocuieste complet fostul OHSAS 18001.
Ce beneficii aduce certificarea ISO 45001?
ISO 45001 este o unealta gandita pentru a imbunatati conditiile si securitatea la locul de munca. Acest lucru aduce beneficii majore nu doar angajatilor unei organizatii, ci intregii afaceri, prin imbunatatirea mediului de lucru.
Un mediu de lucru sigur este unul dintre lucrurile de baza la care are dreptul un angajat. Astfel, dorinta de a integra un sistem de management pentru sanatatea si siguranta ocupationala are un prim factor de natura morala. Angajatii unei companii trebuie sa beneficieze de siguranta si de un risc cat mai scazut de ranire, imbolnavire sau deces la locul de munca.
Implementarea standardului ISO 45001 aduce si beneficii de ordin economic, intrucat un mediu de lucru sigur asigura o performanta optima a angajatilor. Accidentele produse la locul de munca inseamna costuri pentru tratamente medicale, amenzi si, nu in ultimul rand, scoaterea din productie a persoanelor afectate.
La acestea doua se mai adauga si factorul legal, intrucat toate organizatiile sunt obligate prin lege sa asigure un mediu si conditii de lucru optime.
Prin certificarea ISO 45001, o organizatie poate sa beneficieze de urmatoarele:
- imbunatatirea imaginii si credibilitatii organizatiei printre clienti, investitori, parteneri si public in general;
- adoptarea unei conduite internationale optime cu privire la managementul riscurilor la locul de munca;
- asigurarea bunastarii si sanatatii angajatilor, subcontractorilor si publicului in general;
- minimizarea riscurilor la care sunt supusi angajatii prin adoptarea unor controale proactive, nu reactive;
- constientizarea cadrului legal si conformarea la aceste reguli;
- reducerea accidentelor ocupationale prin reducerea sau eliminarea hazardelor la locul de munca;
- imbunatatirea procesului de investigare a cauzelor si circumstantelor in care s-a produs un incident;
- marirea motivatiei angajatilor prin punerea la dispozitie a unui mediu de lucru mai sigur si prin participarea directa a acestora in acest proces;
- cifre reduse de accidente la locul de munca;
- costuri de asigurare reduse;
- siguranta juridica datorita unei aplicari stricte a legilor privind siguranta la locul de munca;
- micsorarea pierderilor de materiale;
- eficientizarea timpului de productie datorita minimizarii riscului de accidente ce pot intarzia procesele de productie.
Cum se obtine un certificat ISO 45001?
Pentru a obtine standardul de sanatate si siguranta la locul de munca, o organizatie trebuie sa intocmeasca un plan detaliat prin care sa atinga cerintele ISO 45001. Iata cativa pasi ce pot fi urmati pentru a obtine certificarea:
- Obtinerea suportului din partea managementului;
- O buna cunoastere a cerintelor legale;
- Definirea razei de actiune a standardului de sanatate si siguranta la locul de munca al organizatiei;
- Definirea proceselor si procedurilor;
- Implementarea proceselor si procedurilor standardului de sanatate si siguranta la locul de munca;
- Instruirea angajatilor si aducerea la cunosinta a noilor procese si proceduri;
- Alegerea unei organizatii de certificare potrivita propriei companii;
- Folosirea standardului de sanatate si siguranta la locul de munca si pastrarea documentelor in arhiva;
- Organizarea de audituri interne;
- Realizarea unei revizuiri a managementului;
- Luarea actiunilor de corectare;
- Organizarea auditului de certificare.
Obtine rapid un Certificat ISO 45001 la Cel Mai Mic Pret Posibil
Daca doriti ca organizatia dvs. sa fie competitiva pe plan international, obtinerea certificarilor ISO reprezinta un pas important in dezvoltarea afacerii. Exista certificari ISO pentru mai multe arii de interes, cele mai comune fiind ISO 9001, ISO 14001 si ISO 45001. Aceasta din urma se refera la sistemul de management al sanatatii si sigurantei la locul de munca.
Ce reprezinta un certificat ISO 45001?
Un certificat ISO 45001 se numara printre cele mai cunoscute si cautate certificari ISO si este standardul global pentru sistemele de management al sanatatii la locul de munca. Acesta a fost conceput pentru a oferi un mediu de lucru sigur angajatilor si altor parti interesate, prin adoptarea unor masuri si actiuni menite sa elimine hazardele.
ISO 45001 a fost creat de catre organizatii de comert international si organisme de certificare. Este conceput in asa fel incat sa fie compatibil cu cele mai populare standarde ISO, mai exact ISO 9001 si ISO 14001. Datorita acestui aspect, organizatiile pot include mult mai usor sistemul pentru siguranta la locul de munca in cadrul proceselor companiei.
Un certificat ISO 45001 este potrivit pentru orice tip de afacere, fie ca vorbim despre companiile care-si desfasoara activitatea in sectorul manufacturier sau in cel de prestare de servicii. Mai mult, nu conteaza nici dimensiunea organizatiei – standardul este conceput in asa fel incat sa acopere toate necesitatile pe acest segment.
ISO 45001 poate fi extrem de benefic din foarte multe puncte de vedere. Scopul sau primar este acela de a asigura un mediu de lucru mai sigur si de a reduce riscurile ce duc la accidente ocupationale, imbolnaviri sau chiar decese la locul de munca.
Organizatiile care au intre 5 si 500 de angajati vor simti beneficiile foarte rapid. Un mediu de lucru mai sigur inseamna reducerea riscului de accidentare si, implicit, reducerea costurilor pentru interventiile medicale, asigurari, concedii medicale, pagube, amenzi samd. Accidentele inseamna si scoaterea din linia de productie a persoanelor implicate, ceea ce automat este in detrimentul afacerii.
Pentru organizatiile care doresc sa obtina aceasta certificare ISO iata o lista cu cateva domenii de baza pe care le atinge aceasta:
• dezvoltarea unei strategii care va permite identificarea hazardelor de la locul de munca si realizarea unei estimari a riscului, precum si un plan de control al acestuia;
• dezvoltarea programului de management aferent ISO 45001;
• stabilirea structurii planului de management, precum si responsabilitatea;
• determinarea nevoii de instruire a personalului, prin evaluarea competentelor angajatilor;
• comunicare si consultare;
• verificarea operatiilor ce au loc in cadrul organizatiei;
• pregatirea personalului pentru cazurile de urgenta si stabilirea actiunilor care trebuie luate in astfel de situatii;
• urmarirea si aprecierea performantei si competentei angajatilor si luarea masurilor necesare pentru imbunatatirea continua a acesteia.
Beneficiile aduse de standardul ISO 45001
ISO 45001 este unul dintre cele mai cautate si necesare standarde ISO si pe buna dreptate. Organizatiile care decid sa includa acest sistem in structura lor interna pot observa numeroase beneficii atat in randul angajatilor, cat si in buna functionare si dezvoltarea afacerii.
Un certificat ISO 45001 ar trebui adoptat in primul rand din cauza factorului moral. Angajatii dvs. au dreptul la siguranta atunci cand se afla la munca, iar standardul ghideaza companiile in luarea de actiuni ce scad hazardele si, implicit, riscurile de ranire, imbolnavire sau deces la locul de munca.
Obtinerea acestei certificari se poate dovedi extrem de benefica si din punct de vedere economic. Reducerea riscurilor de accidente inseamna cheltuieli mai scazute pe interventii medicale, asigurari, amenzi si, nu in ultimul rand, evitarea intarzierii productiei din cauza eliminarii temporare sau permanente a angajatilor accidentati. Un mediu de lucru mai sigur presupune si o optimizare a proceselor interne si a folosirii de resurse, care este din nou in avantajul companiei.
Nu in ultimul rand, ISO 45001 este benefic si datorita alinierii cu legislatia legata de siguranta la locul de munca. Orice organizatie are obligatia legala de a oferi conditii de lucru sigure. Conformarea cu aceste reguli duce la evitarea unor amenzi costisitoare si suspendarea temporara sau permanenta a activitatii.
Pentru o viziune de ansamblu mai clara, am alcatuit si o lista cu o parte din beneficiile unui certificat ISO 45001:
• un loc de munca mai sigur pentru angajati, dar si clienti sau public la modul general;
• reducerea riscurilor de vatamare, imbolnavire sau deces la locul de munca, datorita aplicarii unor actiuni ce reduc hazardele;
• identificarea si reducerea sau eliminarea completa a hazardelor existente sau potentiale de la locul de munca;
• un numar de accidente ocupationale mult mai mic;
• costuri de asigurare mult mai mici;
• sporirea motivatiei angajatilor prin asigurarea unui mediu de lucru mai sigur si prin implicarea lor in procesul de asigurare a acestei sigurante;
• includerea unei conduite ideale, conform standardelor internationale, pentru managementul riscurilor la locul de munca;
• eficientizarea procedurilor de cercetare a cauzelor si circumstantelor in care s-a produs o vatamare la locul de munca;
• respectarea legislatiei cu privire la siguranta la locul de munca;
• siguranta juridica venita in urma conformarii cu legile privind siguranta la locul de munca;
• imbunatatirea imaginii si credibilitatii companiei, care rezulta in castigul de noi clienti, investitori, parteneri, dar si la pastrarea angajatilor si generarea de interes pentru viitori angajati;
• scaderea numarului de pierderi de materiale si resurse;
• imbunatatirea timpului de productie prin optimizarea proceselor, dar si prin minimizarea accidentelor care pot opri sau incetini productia.
Cum poate fi obtinut standardul ISO 45001?
Am putea spune ca ISO 45001 este unul dintre standardele ISO de care orice companie are nevoie, in primul rand pentru a asigura un cadru de lucru optim pentru personal. Asadar, va spunem si care sunt pasii pe care ar trebui sa-i urmati in vederea obtinerii acestei certificari:
1. Managementul trebuie sa-si ofere sprijinul in actiunea de a primi certificarea ISO;
2. Efectuarea unui studiu aprofundat al contextului si cerintelor legislative;
3. Determinarea razei de actiune pe care o va acoperi sistemul de management pentru sanatate si siguranta la locul de munca;
4. Determinarea proceselor si procedurilor ce trebuie aplicate;
5. Punerea in practica a procedurilor si proceselor prevazute de standardul ISO;
6. Pregatirea si informarea personalului despre procesele si procedurile care urmeaza sa fie implementate pentru asigurarea unui mediu de lucru mai sigur;
7. Gasirea unei companii de cerfificare ce impartaseste aceeasi viziune cu organizatia dvs.;
8. Aplicarea cerintelor impuse de standardul ISO si arhivarea documentatiei folosita de-a lungul intregului proces;
9. Programarea unor audituri interne pentru a supraveghea progresul facut;
10. Reevaluarea managementului;
11. Aplicarea unor masuri si actiuni de corectare pentru ariile ce creeaza probleme;
12. Obtinerea certificarii ISO 45001.