Certificarile ISO se bazeaza pe sisteme de management pentru functionarea optima a unei organizatii si sunt de mai multe feluri. Un certificat ISO 14001 reprezinta standardul international pentru sistemul de management de mediu (SMM).
DESPRE ISO 14001
ISO 14001 reprezinta standardul international ce specifica cerintele pentru un sistem de management de mediu (SMM) eficient. Un certificat ISO 14001 atesta faptul ca o organizatie ia masuri in minimizarea impactului asupra mediului rezultat din productie sau serviciile oferite.
ISO 14001 face parte din familia de standarde ale managementului de mediu 14000 si este un standard voluntar pentru care organizatiile pot primi certificare. Integrarea acestuia alaturi de alte standarde de sisteme de management – cel mai comun fiind ISO 9001 – poate contribui mai departe la atingerea tintelor unei organizatii.
Standardul ISO 14001 poate fi aplicabil oricarei organizatii sau sector de industrie, indiferent de marime sau domeniu. Acesta poate avea un impact favorabil asupra clientilor organizatiei, intrucat reprezinta o asigurare ca organizatia minimizeaza impactul negativ asupra mediului provenit din actiunile sale.
Standardul poate fi folosit de catre orice organizatie ce doreste sa puna bazele, sa imbunatateasca sau sa mentina un SMM ce corespunde cu politica sa de mediu si cerintele stabilite. Cerintele acestui standard pot fi incorporate in orice sistem de management si sunt relevante pentru orice organizatie, indiferent de marime, locatie, domeniu sau industrie.
CE SUBIECTE ACOPERA UN CERTIFICAT ISO 14001 SI CUM FUNCTIONEAZA?
Certificarea ISO 14001 poate fi aplicata atat pentru organizatiile care ofera servicii, cat si pentru cele care fac parte din sectorul manufacturier. Cerinta standardului este ca respectivele companii sa adere la procesele sistemului, proceduri si activitati.
In acest sens, ISO 14001 are la baza doua concepte – imbunatatirea continua si flexibilitatea. La cele mai ridicate nivele, standardul acopera urmatoarele subiecte legate de SMM:
- contextul organizatiei;
- conducere;
- planificare;
- suport;
- operatiuni;
- evaluarea performantei;
- imbunatatire.
Altfel spus, standardul ISO 14001 este compus din urmatoarele elemente:
- politica de mediu;
- planificarea;
- implementarea si operarea actiunilor;
- verificarea planului implementat si actiuni de corectare;
- revizuirea managementului.
De mentionat este faptul ca un certificat ISO 14001 nu specifica nivelurile de performanta de mediu, ci are multe standarde specifice care vizeaza diverse probleme legate de mediu. Acest standard urmareste oferirea unui cadru specific prin care o organizatie sa abordeze politica sa de mediu si sa implementeze planurile si actiunile.
Certificarea ISO 14001 urmareste ca organizatiile sa identifice toate impacturile pe care le au asupra mediului si sa implementeze actiuni prin care sa isi imbunatateasca procesele, minimizand astfel impactul negativ.
CE BENEFICII POATE ADUCE CERTIFICAREA ISO 14001 PENTRU O ORGANIZATIE?
Certificarea ISO 14001 poate sa aduca numeroase beneficii pentru o organizatie. Iata cateva exemple:
- imbunatatirea eficientei resurselor;
- minimizarea costurilor;
- reducerea risipei;
- castigarea unui avantaj competitiv in industrie;
- asigurarea ca impactul asupra mediului este controlat;
- cresterea oportunitatilor pentru viitoare afaceri;
- indeplinirea obligatiilor legale;
- imbunatatirea impactului asupra mediului;
- sporirea increderii clientilor si investitorilor;
- gestionarea consistenta si responsabila a obligatiilor de mediu;
- reducerea costurilor pentru gestionarea deseurilor;
- reducerea costurilor pentru consumul de energie si de materiale;
- reducerea costurilor de distributie;
- asigurarea accesului la licitatii, intrucat foarte multi organizatori de licitatii impun existenta unui SMM certificat ISO pentru a fi eligibil;
- imbunatatirea relatiilor cu companiile de asigurare;
- sporirea competitivitatii pe piata internationala.
DE CE SA OBTII ACEST CERTIFICAT ISO 14001?
Dupa cum am enumerat in paragraful anterior, exista foarte multe beneficii pe care o companie le poate strange in urma certificarii ISO 14001.
Unul dintre cele mai importante motive pentru care ar trebui luat in considerare este protectia mediului. Orice organizatie poate sa aiba un impact negativ asupra mediului prin activitatea pe care o desfasoara. Pentru a proteja lumea in care traim, standardul pentru sistemul managementului de mediu ajuta la minimizarea acestui impact prin actiuni ce sporesc eficienta proceselor de productie sau servicii.
Existenta unui certificat ISO 14001 reprezinta si o eticheta de incredere pentru clienti, investitori, organizatori de licitatii sau alte companii partenere. Grija vis-à-vis de minimizarea impactului asupra mediului inseamna o atentie sporita la procesele de productie sau servicii, dar si o eficienta sporita si o atentie deosebita la gestionarea resurselor.
Acest standard ajuta companiile sa aiba o activitate organizata, eficienta si de calitate. Mai mult, ajuta la crearea unor punti de legatura intre companie si client, investitori, parteneri, etc.
PASI SPRE A OBTINE CERTIFICATUL ISO 14001
Atunci cand o organizatie doreste sa obtina certificarea ISO 14001 trebuie sa urmeze cativa pasi si sa indeplineasca anumite conditii. Iata care sunt cerintele necesare pentru a primi certificare pentru SMM:
- dezvoltarea unei politici de mediu ce reflecta angajamentele luate de catre o organizatie;
- numirea unei/unor persoane responsabile pentru coordonarea SMM-ului;
- identificarea felului in care organizatia interactioneaza cu mediul;
- identificarea impactului real si potential asupra mediului;
- identificarea cerintelor pentru conformarea cu mediul;
- stabilirea obiectivelor, tintelor si programelor pentru mediu;
- monitorizarea si masurarea progresului pentru atingerea obiectivelor;
- revizuirea sistemului si performantelor de mediu;
- imbunatatirea continua a performantei de mediu a organizatiei.
Obtine rapid un Certificat ISO 14001 la Cel Mai Mic Pret Posibil
Certificarile ISO au inceput sa fie din ce in ce mai cunoscute si cautate chiar si de catre companiile din Romania. Printre cele mai populare standarde se numara ISO 9001 si ISO 14001. Acesta din urma se refera la sistemul de management de mediu (SMM).
Ce inseamna un certificat ISO 14001?
Certificarile ISO sunt gandite pentru a ghida companiile spre dezvoltarea unor sisteme prin care sa-si optimizeze procesele interne si sa atinga standarde internationale de calitate. Una dintre cele mai populare certificari este ISO 14001 pentru sistemul de management de mediu (SMM).
Un certificat ISO 14001 este o marturie pentru implicarea companiei in protejarea mediului prin adoptarea unor actiuni ce au ca rol minimizarea impactului negativ asupra acestuia. Standardul apartine familiei 14001 si este un standard voluntar.
Indiferent de marimea unei organizatii sau de domeniul in care-si desfasoara activitatea, certificarea ISO 14001 poate fi integrata cu succes. Aceasta este dezvoltata pentru a fi compatibila cu alte standarde de sisteme de management – de exemplu, cu ISO 9001, privind managementul calitatii, cel mai cunoscut standard ISO.
ISO 14001 este relevant atat pentru organizatiile care activeaza in sectorul productiei, cat si pentru cele axate pe servicii. Datorita flexibilitatii si potrivirii sale cu ISO 9001 se poate implementa cu usurinta in cadrul proceselor interne ale companiei. Efectul sau are multe implicatii benefice, printre care o mai buna gestionare a resurselor, dar si o imbunatatire a imaginii generale pe care o are compania.
O organizatie responsabila urmareste obtinerea acestei certificari, prin implementarea unui SMM eficient si luarea de actiuni ce ajuta la imbunatatirea constanta a proceselor. Astfel se minimizeaza impactul negativ existent sau potential pe care-l are asupra mediului.
Cum functioneaza ISO 14001?
Va intereseaza obtinerea unui certificat ISO 14001? Atunci este important sa stiti cateva lucruri despre felul in care functioneaza si care este potentialul sau.
In primul rand, standardul ISO 14001 poate fi adoptat in cadrul oricarei companii, indiferent de domeniul de activitate sau de marimea sa. Altfel spus, standardul este perfect valid atat pentru organizatiile din sectorul manufacturier, cat si pentru cele care presteaza servicii. Pentru certificarea de mediu este necesara o singura conditie – ca organizatia sa respecte si adopte intocmai cerintele si procedurile impuse de sistem.
ISO 14001 inglobeaza doua concepte – continua imbunatatire si flexibilitatea. Aplicata la potentialul sau maxim, certificarea include urmatoarele puncte pentru SMM:
• conducerea organizatiei;
• contextul organizatiei;
• planificarea;
• procesele interne;
• suportul;
• bilantul performantei;
• optimizarea sistemului.
ISO 14001 are la baza urmatoarele elemente:
• politica mediului;
• planificarea actiunilor ce trebuie luate;
• includerea si aplicarea actiunilor;
• reevaluarea si monitorizarea planului de mediu adoptat si luarea actiunilor de corectare in functie de nevoie;
• reevaluarea managementului.
Intr-un certificat ISO 14001 se regasesc mai multe standarde caracteristice care vizeaza diverse probleme de mediu. Acest standard urmareste sa puna bazele unui cadru care lasa compania sa adopte politica sa de mediu si sa adopte actiunile necesare pentru a fi in conformitate. Unul dintre scopurile acestei certificari este si ca organizatiile sa constate intregul impact asupra mediului pe care-l are activitatea desfasurata. Astfel pot fi luate actiuni de corectare si optimizare a proceselor interne.
Avantajele unui certificat ISO 14001
Cu toate ca sunt gandite pe segmente specifice, certificarile ISO pot aduce o multitudine de avantaje pentru intreaga desfasurare a activitatii unei firme. Acesta este si cazul cu ISO 14001.
Cel dintai motiv si cel mai important pentru care ar trebui sa luati in considerare obtinerea acestui standard este grija comuna pe care trebuie s-o avem fata de mediul in care traim. Certificarea asista organizatiile la identificarea impactului existent si potential pe care-l au asupra mediului prin desfasurarea activitatii si la minimizarea acestuia prin adoptarea unor actiuni benefice. Actiunile vor ajuta la optimizarea proceselor interne, economisirea resurselor si nu numai.
Prin adoptarea standardului de mediu o companie poate sa-si mareasca in mod considerabil eficienta si calitatea serviciilor si/sau produselor oferite. Este in acelasi timp o actiune care starneste incredere din partea clientilor, asociatilor, partenerilor sau investitorilor, precum si o poarta spre noi oportunitati de afaceri si dezvoltare.
Mai jos aveti si o lista cu cateva dintre beneficiile certificarii ISO 14001:
• micsorarea si controlul impactului negativ asupra mediului;
• o utilizare mai eficienta si responsabila a resurselor;
• risipa scazuta;
• costuri de productie mai scazute;
• o administrare responsabila a indatoririlor unei companii fata de mediu;
• costuri mai mici pentru materiale, resurse, energie si distributie;
• castigarea unui avantaj competitiv in sectorul de industrie in care-si desfasoara activitatea o companie;
• cheltuieli mai scazute pentru administrarea deseurilor;
• dezvoltarea unor noi oportunitati pentru afaceri;
• respectarea obligatiilor legale fata de mediu;
• o incredere sporita din partea clientilor, partenerilor sau investitorilor;
• deschiderea spre licitatii care solicita existenta certificarii ISO 14001 pentru a putea participa;
• sporirea competitivitatii pe piata globala;
• dezvoltarea unei relatii mai bune cu companiile de asigurare.
Pasi spre obtinerea unui certificat ISO 14001
O certificare ISO 14001 poate fi extrem de folositoare in intreg procesul de dezvoltare al unei afaceri si a imbunatatirii imaginii unei companii, nu doar pentru a lua masuri de protectie a mediului. Dar cum puteti obtine standardul pentru organizatia dvs.?
In primul rand, exista o serie de cerinte care trebuie indeplinite pentru a implementa un SMM eficient, care sa poata fi certificat ISO. Iata care sunt acestea:
• redactarea unei politici de mediu care sa contina in detaliu angajamentele pe care le-a luat organizatia;
• asignarea unei echipe sau a unei persoane responsabile cu buna organizare a SMM-ului;
• determinarea relatiei si a interactiunii companiei cu mediul;
• determinarea impactului existent si cel potential pe care il au procesele companiei asupra mediului;
• determinarea cerintelor care trebuie respectate si indeplinite pentru ca organizatia sa fie in conformitate cu mediul;
• determinarea obiectivelor si programelor pentru mediu ce trebuie urmate;
• supravegherea si masurarea atenta a cresterilor ce s-au produs in firma, cu scopul final de obtinere a certificarii ISO;
• reexaminarea SMM-ului si a reusitelor pentru a identifica si corecta eventualele erori;
• constanta imbunatatire a performantelor rezultate din integrarea SMM-ului in cadrul companiei.
Nu in ultimul rand, iata si o lista cu pasii ce trebuie urmati in momentul in care doriti sa obtineti certificarea ISO 14001 pentru compania dvs.:
• dezvoltarea politicii de mediu ce trebuie urmata si distribuirea acesteia in toate departamentele organizatiei;
• reexaminarea aspectelor legate de mediu;
• realizarea unei evaluari a aspectelor legislative legate de mediu si asigurarea ca organizatia le respecta intocmai;
• determinarea scopurilor pe care le urmareste compania si alcatuirea unui plan de actiune pentru ca acestea sa fie atinse;
• stabilirea daca personalul necesita instructaj special pentru a respecta prevederile programului de mediu si organizarea unor cursuri de training acolo unde este cazul;
• managementul trebuie sa reexamineze SMM-ul, cat si reusitele companiei in adoptarea politicii de mediu si buna implementare a acesteia.