Certificarea ISO in industria constructiilor este un aspect esential care nu poate fi ignorat in zilele noastre. Odata cu cresterea cerintelor de calitate si siguranta, certificarea ISO devine un factor determinant pentru realizarea unui proiect de succes. Acest standard international ofera un cadru clar de referinta pentru evaluarea calitatii si sigurantei proiectelor de constructii, asigurand astfel un nivel ridicat de satisfactie a clientilor si oamenilor care locuiesc sau lucreaza in cladiri.

Ce reprezinta certificarea ISO in constructii?

Certificarea ISO in constructii se refera la implementarea sistemului de management al calitatii in domeniul constructiilor, care are ca scop asigurarea unui nivel ridicat de calitate si siguranta in toate fazele proiectului, de la proiectare si constructie, pana la intretinere si utilizare. ISO 9001 este un standard international recunoscut si utilizat in intreaga lume, care ofera un cadru de referinta pentru implementarea sistemului de management al calitatii in industria constructiilor.

Implementarea certificarii ISO in constructii aduce numeroase avantaje, atat pentru companiile din industria constructiilor, cat si pentru clientii si utilizatorii finali. Printre acestea se numara:

 • Cresterea calitatii si sigurantei proiectelor de constructii
 • Optimizarea proceselor de lucru si reducerea costurilor
 • Cresterea gradului de satisfactie a clientilor si a utilizatorilor finali
 • Cresterea credibilitatii si a reputatiei companiei pe piata
 • Posibilitatea de a concura la nivel international cu succes

Procesul de certificare ISO in constructii

Procesul de certificare ISO in constructii este unul riguros si presupune o serie de etape, care includ:

 • Evaluarea initiala a proceselor si a sistemului de management al calitatii implementat de companie
 • Implementarea standardelor ISO 9001 in procesele si activitatile companiei
 • Evaluarea si auditul sistemului de management al calitatii de catre o organizatie acreditata
 • Emiterea certificatului ISO, daca sistemul de management al calitatii implementat indeplineste standardele ISO 9001

Mentinerea certificarii ISO in constructii

Certificarea ISO este un proces continuu, care presupune monitorizarea si actualizarea sistemul de management al calitatii in concordanta cu standardele ISO si cu cerintele pietei. Companiile care au obtinut certificarea ISO trebuie sa isi mentina sistemul de management al calitatii prin:

 • Monitorizarea si evaluarea continua a proceselor si activitatilor
 • Identificarea si rezolvarea problemelor si a oportunitatilor de imbunatatire
 • Actualizarea sistemului de management al calitatii in functie de cerintele pietei si ale standardelor ISO
 • Participarea la audituri si evaluari periodice pentru a se asigura ca sistemul de management al calitatii indeplineste standardele ISO.

Locuintele realizate de firme certificate ISO sunt mai scumpe?

Nu neaparat. Costurile asociate cu o locuinta creata de o firma certificata ISO pot varia in functie de mai multi factori, precum marimea proiectului, materialele folosite, gradul de complexitate al proiectului, etc.

Cu toate acestea, implementarea sistemului de management al calitatii conform standardelor ISO poate ajuta la optimizarea proceselor de lucru si la reducerea costurilor, astfel incat acestea sa poata fi transferate catre clienti sub forma de preturi mai avantajoase. De asemenea, prin asigurarea unui nivel ridicat de calitate si siguranta in proiecte, companiile certificate ISO pot oferi o valoare adaugata pentru clienti, care poate justifica un pret mai ridicat.

In general, certificarea ISO poate ajuta la crearea unui proiect de constructie mai bine planificat, mai eficient din punct de vedere al costurilor si mai sigur, astfel incat sa poata oferi o valoare adaugata pentru clienti.

De ce clientii opteaza pentru case construite de firme cu certificare ISO?

Clientii opteaza pentru case construite de firme cu certificare ISO din mai multe motive:

 • Calitate si siguranta: Certificarea ISO garanteaza un nivel ridicat de calitate si siguranta in proiecte, astfel incat clientii sa poata avea incredere in faptul ca locuinta lor va fi construita la standarde inalte.
 • Procese eficiente: Companiile certificate ISO au implementat sisteme de management al calitatii eficiente, astfel incat sa poata gestiona proiectele mai rapid si mai eficient, reducand astfel costurile si timpul necesar pentru finalizarea proiectului.
 • Valoare adaugata: Companiile certificate ISO ofera o valoare adaugata prin intermediul materialelor de calitate, tehnologiilor moderne si a proceselor de lucru eficiente, astfel incat sa poata oferi o locuinta de calitate superioara.
 • Reputatie: Companiile certificate ISO au o reputatie pozitiva pe piata, astfel incat clientii sa poata avea incredere in faptul ca vor primi un produs final de calitate.
 • Suport si garantie: Companiile certificate ISO ofera suport si garantii pentru proiectele lor, astfel incat sa poata oferi un grad ridicat de siguranta si incredere clientilor.