Certificarea ISO 9001 este un standard international recunoscut pentru calitatea sistemelor de management al calitatii. Aplicabil in toate sectoarele de activitate, acest standard se adreseaza in special unitatilor medicale, care au un rol important in asigurarea sanatatii si sigurantei pacientilor. 

Certificarea ISO 9001 reprezinta un angajament puternic catre pacienti, ca unitatea medicala se straduieste sa ofere servicii de inalta calitate si ca isi monitorizeaza continuu activitatea pentru a identifica si imbunatati procesele.

Ce reprezinta Certificarea ISO 9001?

Certificarea ISO 9001 este un standard international recunoscut pentru sistemele de management al calitatii. Acesta se bazeaza pe 8 principii, care acopera aspecte precum lidershipul, angajamentul fata de pacienti, orientarea catre procese, abordarea bazata pe evidente si colaborarea cu partenerii. 

Obtinerea certificarii ISO 9001 necesita implementarea unui sistem riguros de management al calitatii si demonstrarea conformitatii cu standardul ISO 9001 prin intermediul unei evaluari efectuate de un organism de certificare.

Beneficiile Certificarii ISO 9001 pentru unitatile medicale

Implementarea unui sistem de management al calitatii conform standardului ISO 9001 poate aduce unitatilor medicale numeroase beneficoperite. Printre acestea se numara:

 • Imbunatatirea continua a serviciilor oferite pacientilor, prin identificarea si eliminarea ineficientelor din procese;
 • Cresterea gradului de incredere al pacientilor in unitatea medicala, prin demonstrarea angajamentului fata de calitate;
 • Dezvoltarea unei culturi organizationale axate pe imbunatatirea continua si orientarea catre pacienti;
 • Optimizarea utilizarii resurselor si reducerea costurilor prin eliminarea proceselor inutile;
 • Posibilitatea de a atrage pacienti noi, prin oferirea unui nivel superior de servicii medicale.

Procesul de certificare

Procesul de certificare ISO 9001 poate fi impartit in mai multe etape:

 • Evaluarea necesitatii de certificare si intelegerea standardului ISO 9001;
 • Implementarea unui sistem de management al calitatii conform standardului ISO 9001;
 • Realizarea unei evaluari interne pentru a verifica conformitatea cu standardul ISO 9001;
 • Evaluarea externa prin intermediul unui organism de certificare acreditat;
 • Obtinerea certificarii ISO 9001 daca se demonstreaza conformitatea cu standardul;
 • Monitorizarea continua a sistemului de management al calitatii pentru a se asigura ca ramane conform cu standardul ISO 9001.

Importanta monitorizarii continue a sistemului de management al calitatii

Obtinerea certificarii ISO 9001 este doar primul pas in asigurarea serviciilor medicale de inalta calitate. Unitatile medicale trebuie sa isi monitorizeze continuu sistemul de management al calitatii pentru a se asigura ca acesta ramane conform cu standardul ISO 9001 si ca procesele sunt imbunatatite continuu. De asemenea, unitatile medicale trebuie sa efectueze evaluari interne regulate si sa se supuna evaluarilor externe la intervale regulate, pentru a-si mentine certificarea ISO 9001.

Unitatile medicale sunt obligate sa implementeze standardul ISO 9001?

Implementarea standardului ISO 9001 nu este obligatorie pentru unitatile medicale. Insa, acest standard poate fi considerat un instrument valoros pentru unitatile medicale care doresc sa isi imbunatateasca serviciile si sa isi demonstreze angajamentul fata de pacienti prin implementarea unui sistem de management al calitatii riguros.

In unele tari, autoritatile de reglementare sau organismele acreditatoare pot solicita unitatilor medicale sa implementeze standardul ISO 9001 sau alte standarde similare in cadrul procesului de acreditare sau pentru a obtine anumite avantaje, precum accesul la fonduri sau la programe de asistenta medicala.

Ce alte tipuri de certificari ISO mai sunt necesare pentru unitatile medicale?

In plus fata de ISO 9001, exista alte tipuri de certificari ISO care pot fi relevante pentru unitatile medicale:

 • ISO 13485: se concentreaza pe produsele si serviciile medicale si se adreseaza in special producatorilor si furnizorilor de produse medicale. Se bazeaza pe asigurarea calitatii si sigurantei produselor medicale si poate fi folosit ca baza pentru obtinerea conformitatii cu regulamentele europene privind produsele medicale.
 • ISO 15189: se adreseaza in special laboratoarelor care efectueaza analize. Acest standard se concentreaza pe asigurarea calitatii si sigurantei rezultatelor analizelor si poate fi folosit ca baza pentru acreditarea laboratoarelor.
 • ISO 22301: se concentreaza pe managementul continuitatii afacerilor si se adreseaza in special unitatilor medicale care trebuie sa asigure disponibilitatea serviciilor in cazul unor situatii de criza sau calamitati. 

Acestea sunt doar cateva exemple de certificari ISO care pot fi relevante pentru unitatile medicale. Alegerea certificarilor ISO relevante depinde de specificul fiecarei unitati medicale si de obiectivele acesteia privind calitatea si siguranta serviciilor medicale oferite pacientilor.