Certificarile ISO sunt recomandate pentru o functionare la capacitate maxima a unei organizatii, dar si pentru a asigura cele mai bune servicii si produse clientilor. Pentru industria alimentara, unul dintre cele mai importante standarde de implementat este certificarea ISO 22000 pentru securitatea alimentara.
Ce reprezinta certificarea ISO 22000?
ISO 22000 – “Sisteme de management al sigurantei alimentelor” reprezinta standardul international conceput pentru industria alimentara. Acest certificat permite oricarei organizatii din industria alimentara sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentare (SMSA) eficient.
Acest certificat ISO 22000 este asemanator cu standardul ISO 9001 pentru managementul calitatii. Astfel, pentru companiile din industria alimentara deja certificate ISO 9001 este mult mai usor sa se certifice ISO 22000, intrucat aceste standarde sunt compatibile.
Certificarea ISO 22000 combina elemente cheie precum comunicarea interactiva, managementul sistemului, principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) si programele preliminare. Acestea asigura siguranta alimentelor de la primele etape de productie, pana la punctul final de consum. In comparatie cu alte sisteme de certificare pentru securitatea alimentara, ISO 22000 nu are cerinte specifice pentru programele preexistente. Cu toate acestea, este necesar ca organizatia sa identifice si sa implementeze programele potrivite, pentru un sistem mai flexibil si pentru ca orice companie alimentara sa poata obtine aceasta certificare.
Comunicarea de-a lungul lantului alimentar este esentiala pentru identificarea si controlul hazardelor in siguranta alimentelor in fiecare etapa de productie. Acest lucru presupune o buna comunicare intre organizatiile ce se ocupa de fiecare etapa de productie. Mai mult, comunicarea cu clientii si furnizorii ajuta la identificarea hazardelor si la aplicarea masurilor de control, pentru ca rezultatul final sa fie in conformitate cu standardul de calitate si sa nu prezinte riscuri pentru public.
Certificarea ISO 22000 poate fi aplicata in mod independent fata de alte sisteme de management sau chiar integrata cu cerintele unor sisteme de management deja existente. ISO 22000 integreaza principiile HACCP, precum si pasi dezvoltati de catre Comisia Codex Alimentarius. O analiza a hazardului reprezinta cheia spre un SMSA eficient. O analiza atenta permite aplicarea unor masuri de control menite sa asigure siguranta alimentara.
In timpul acestei analize de hazard, organizatia stabileste strategia ce va fi folosita pentru a asigura controlul hazardului, combinand programele preexistente cu planul HACCP.
Acest certificat ISO 22000 este primul standard ce poate fi implementat de catre toate organizatiile din industria alimentara – de la producatori, la companiile de prelucrare, firme de transport si depozitare, comercianti si furnizori de servicii si pana la fabricanti de echipamente si utilaje folosite in prelucrarea alimentelor.
Care sunt beneficiile unui certificat ISO 22000?
Pentru companiile din industria alimentara, indiferent daca este vorba despre producatori sau furnizori de alte servicii, materiale sau echipaje necesare in prelucrarea alimentelor, standardul ISO 22000 poate aduce nenumarate beneficii.
Standardul ISO 22000 asista companiile la imbunatatirea serviciilor, dar si la castigarea increderii din partea clientilor si partenerilor. Iata cateva dintre avantajele obtinerii acestei certificari:
- furnizarea unor produse de calitate si sigure pentru utilizare, fie ca este vorba despre un produs finit sau intermediar in lantul productiei alimentelor;
- imbunatatirea continua;
- evaluarea si respectarea cerintelor din partea clientilor si conformarea cu acestea;
- comunicarea eficienta a organizatiei cu clientii sau alte parti interesate de serviciile oferite;
- conformarea cu reglementarile impuse de catre autoritati pe segmentul sigurantei alimentelor;
- respectarea unor politici proprii de siguranta a alimentelor;
- cresterea increderii din partea clientilor sau altor parti interesate;
- o eficientizare la nivelul timpului si costurilor de productie;
- cresterea transparentei in ceea ce priveste procesul de productie sau prestare de servicii;
- cresterea noilor oportunitati de afaceri.
Care sunt cerintele pentru certificarea ISO 22000?
In vederea obtinerii certificarii ISO 22000, o organizatie trebuie sa urmeze anumiti pasi. In primul rand, ISO 22000 are ca prima cerinta intocmirea unui SMSA. Acest lucru implica faptul ca organizatia va avea un sistem documentat pe care il va implementa in totalitate in cadrul intregii fabrici. Acest sistem include:
- programe preliminare eficiente ce asigura un mediu curat si salubru;
- un HACCP creat pentru a identifica, preveni si elimina hazardele ce vizeaza siguranta alimentelor;
- proceduri stabilite si documentate pentru SMSA ce vor gestiona siguranta alimentelor in cadrul organizatiei – de la aspecte ce tin de gestiune si planuri de afaceri, pana la operatiuni zilnice care afecteaza siguranta alimentelor.
ISO 22000 cuprinde anumite cerinte specifice care trebuie abordate de SMSA. Standardul necesita anumite procese ale SMSA, inclusiv:
- existenta unei polite generale de siguranta alimentara pentru organizatie, dezvoltata de catre management;
- stabilirea unor obiective ce vor ajuta compania sa se conformeze cu noile polite;
- planificarea si intocmirea unui sistem de management si documentarea acestuia;
- pastrarea evidentelor pentru monitorizarea performantei sistemului;
- formarea unui grup alcatuit din persoane calificate pentru a crea o echipa de siguranta a alimentelor;
- definirea procedurilor de comunicare pentru a asigura a comunicare eficienta cu contactele importante din afara companiei (regulatori, clienti, furnizori samd), precum si pentru o comunicare interna eficienta;
- existenta unui plan de urgenta;
- organizarea unor intalniri de revizuire a managementului pentru evaluarea eficientei SMSA;
- furnizarea unor resurse adecvate pentru functionarea eficienta a SMSA, lucru care include un personal calificat si instruit corespunzator, o infrastructura suficienta si un mediu de lucru corespunzator pentru asigurarea sigurantei alimentelor;
- implementarea programelor preliminare;
- respectarea principiilor HACCP;
- stabilirea unui sistem de urmarire pentru identificarea unui produs;
- stabilirea unui sistem de actiuni de corectare si control a produselor ce nu se aliniaza normelor de calitate;
- pastrarea unei proceduri documentate pentru manevrarea unui produs scos din productie;
- controlarea aparatelor de monitorizare si masurare;
- stabilirea si mentinerea unui program de audituri interne pentru verificarea constanta a bunei implementari a SMSA;
- innoirea si imbunatatirea continua a SMSA.
Obtine rapid un Certificat ISO 22000 la Cel Mai Mic Pret Posibil
Certificarile ISO au inceput sa fie din ce in ce mai populare chiar si in randul companiilor din Romania, ele fiind o dovada a interesului pe care-l acorda organizatiile in oferirea serviciilor de cea mai inalta calitate si nu numai. Printre acestea se numara si certificarea ISO 22000 pentru siguranta alimentului.
Ce reprezinta un certificat ISO 22000?
Standardele ISO sunt in general gandite pentru a putea fi aplicate in structura oricarei organizatii, indiferent de domeniul in care activeaza sau de dimensiunea sa. Cu toate acestea, exista si standarde specializate pe anumite segmente de piata. Un exemplu este ISO 22000 – “Sistemul de management al sigurantei alimentelor”.
Un certificat ISO 22000 reprezinta standardul global dezvoltat pentru sectorul alimentar, care ajuta companiile din aceasta industrie sa adopte un sistem de management al sigurantei alimentare (SMSA).
Acest standard este foarte asemanator cu ISO 9001 pentru managementul calitatii, care este si cel mai popular standard ISO in care se certifica firmele. Daca organizatia dvs. a obtinut deja aceasta certificare, demersurile pentru a obtine si ISO 22000 ar trebui sa fie mult mai usoare. Cele doua sisteme sunt compatibile si pot aduce numeroase beneficii firmelor din industria alimentara.
Standardul ISO 22000 cuprinde cateva elemente de baza, cum ar fi principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), managementul sistemului, comunicarea interactiva si programele preexistente. Scopul sau este acela de a oferi siguranta alimentelor in fiecare etapa a productiei, de la fazele preliminare si pana in momentul in care intra in consum.
O certificare ISO 22000 nu are nevoie de reguli speciale pentru programele care exista deja in structura companiei, dupa cum este cazul la alte sisteme de siguranta a alimentelor. Compania ar trebui totusi sa adopte programele potrivite pentru a asigura o flexibilitate mai mare a sistemului si pentru ca obtinerea certificarii ISO sa fie un scop ce poate fi atins de catre orice organizatie din sectorul alimentar.
Pentru identificarea si inlaturarea sau minimizarea hazardelor care ameninta siguranta alimentelor, una dintre primele conditii ce trebuie respectate este o comunicare optima pe parcursul intregului lant alimentar. Accidente care pot duce la compromiterea produsului pot sa se produca in fiecare etapa a procesului de productie. Din acest motiv, intregul proces trebuie sa fie atent tinut sub observatie.
Fiecare companie ce raspunde pentru o anumita faza a productiei trebuie sa mentina o stransa legatura cu celelalte entitati implicate in acest proces, pentru ca riscul producerii incidentelor sa fie micsorat. Mai mult, este imperativ ca o companie sa mentina si o buna comunicare cu clientii sau furnizorii, precum si o buna comunicare interna. Toate aceste demersuri au ca scop final scoaterea pe piata a unor produse sigure si aliniate la standardele de calitate internationale.
Un certificat ISO 22000 permite implementarea in mod absolut independent fata de alte sisteme de management deja existente si poate fi integrat chiar si cu cerintele acestora. Standardul reuneste principiile HACCP, precum si pasii creati de catre Comisia Codex Alimentarius. Modul in care poate fi dezvoltat un SMSA eficient este prin analiza atenta a hazardului, prin care pot fi adoptate actiuni de control si prevenire pentru a garanta siguranta alimentelor.
In functie de rezultatele analizei de hazard, organizatia poate sa opteze pentru cea mai potrivita strategie, care va fi folosita in scopul de control al hazardului. Strategia va cuprinde planul HACCP, precum si programele preexistente.
Unul dintre marile avantaje ale acestui certificat 22000 este exact flexibilitatea, anume faptul ca poate fi adoptat in cadrul oricarei companii din sectorul alimentar. Acesta este primul standard de acest gen care permite acest lucru. Fiecare companie din lantul de productie poate utiliza standardul – de la producatori, la furnizori, firme de prelucrare, companii de transport sau depozitare, comercianti, fabricanti de utilaje sau echipamente necesare in industrie si lista poate continua.
Ce beneficii aduce ISO 22000?
Daca urmariti obtinerea certificarii ISO 22000, cu siguranta doriti sa stiti si care sunt beneficiile pe care le poate aduce companiei dvs. Organizatiile din sectorul alimentar care aleg aceasta certificare vor putea sa-si imbunatateasca serviciile sau produsele pe care le pun la dispozitie, sa sporeasca increderea clientilor sau altor parti interesate si multe altele.
Mai jos am alcatuit o mica lista cu o parte din beneficiile ce pot rezulta in urma obtinerii standardului:
• procese de productie superioare, care se imbunatatesc in mod continuu;
• respectarea regulilor proprii de securitate alimentara;
• conformarea cu regulile stabilite de catre autoritatile certificate sa se ocupe cu sectorul securitatii alimentare;
• estimarea cerintelor clientilor si conformarea cu acestea;
• comunicare imbunatatita cu clientii si alte parti interesate;
• optimizarea timpului de productie, dar si a costurilor de productie necesare;
• optimizarea resurselor si bunurilor;
• marirea increderii venite din partea clientilor si altor parti interesate sau implicate;
• ocazii marite pentru noi afaceri;
• o mai mare transparenta in ceea ce priveste procesul de productie sau prestari de servicii al organizatiei.
Pasi pentru a obtine certificarea ISO 22000
Aveti o companie care-si desfasoara activitatea in sectorul alimentar si va intereseaza sa obtineti un certificat ISO 22000? Atunci trebuie sa aveti in vedere pasii pe care urmeaza sa-i luati pentru atingerea scopului.
Primul pas de pe lista este, evident, dezvoltarea unui SMSA. Acesta este si cel mai important, intrucat acesta este un sistem documentat care va fi implementat integral in absolut toate departamentele organizatiei. Sistemul cuprinde:
• un HACCP creat pentru a identifica, preveni si inlatura hazardele ce pot pune in pericol siguranta alimentelor;
• programele deja existente pentru a asigura un spatiu de lucru curat si salubru;
• procese documentate si aprobate pentru SMSA prin care se va administra securitatea alimentelor in organizatie. Procesele si procedurile pornesc de la administrare si planul de afaceri si ajung pana la demersurile de zi cu zi ce au loc intr-o companie si care pot afecta siguranta alimentelor.
ISO 22000 cuprinde reguli specifice pentru asigurarea securitatii alimentelor, care trebuie urmate si acoperite de catre SMSA-ul creat. Standardul necesita procese specifice ale SMSA, care cuprind:
• evidentierea telurilor ce vor ajuta organizatia sa indeplineasca cerintele noilor politici;
• existenta unei polite generale de siguranta alimentara pusa la punct de catre managementul companiei;
• planuirea si revizuirea si documentarea unui SMSA;
• arhivarea documentatiei folosite, pentru a putea monitoriza in mod eficient SMSA-ul;
• punerea bazelor unui grup de persoane calificate care sa se ocupe cu monitorizarea securitatii alimentare;
• dezvoltarea unui plan pentru situatiile urgente;
• punctarea procedurilor de comunicare, astfel incat contactele importante din exteriorul organizatiei (clienti, furnizori, regulatori etc.) sa mentina o buna comunicare. Tot aceste proceduri pot fi aplicate si pentru buna comunicare din cadrul companiei;
• stabilirea sedintelor pentru reevaluarea managementului in ideea de a evalua eficient SMSA-ul adoptat;
• includerea programelor care exista deja;
• urmarea principiilor HACCP;
• oferirea resurselor optime pentru a asigura functionarea eficienta a SMSA-ului. Aici vorbim despre o infrastructura corespunzatoare, angajati calificati si instruiti corespunzator, precum si un spatiu de lucru optim pentru a garanta siguranta alimentelor;
• dezvoltarea unui sistem ce permite urmarirea unui produs pentru a-l putea identifica;
• implementarea unei proceduri documentate care informeaza cum trebuie manevrat un produs care a fost scos din productie;
• includerea unui sistem de proceduri de corectare si controlare a produselor care nu ating normele de calitate impuse;
• o verificare constanta a aparatelor folosite pentru masurare si supraveghere;
• innoirea si imbunatatirea continua a SMSA-ului implementat.