Certificarea ISO 22000

Certificarile ISO sunt recomandate pentru o functionare la capacitate maxima a unei organizatii, dar si pentru a asigura cele mai bune servicii si produse clientilor. Pentru industria alimentara, unul dintre cele mai importante standarde de implementat este certificarea ISO 22000 pentru securitatea alimentara.

Ce reprezinta certificarea ISO 22000?

ISO 22000 – “Sisteme de management al sigurantei alimentelor” reprezinta standardul international conceput pentru industria alimentara. Acest certificat permite oricarei organizatii din industria alimentara sa implementeze un sistem de management al sigurantei alimentare (SMSA) eficient.

Acest certificat ISO 22000 este asemanator cu standardul ISO 9001 pentru managementul calitatii. Astfel, pentru companiile din industria alimentara deja certificate ISO 9001 este mult mai usor sa se certifice ISO 22000, intrucat aceste standarde sunt compatibile.

Certificarea ISO 22000 combina elemente cheie precum comunicarea interactiva, managementul sistemului, principiile HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) si programele preliminare. Acestea asigura siguranta alimentelor de la primele etape de productie, pana la punctul final de consum. In comparatie cu alte sisteme de certificare pentru securitatea alimentara, ISO 22000 nu are cerinte specifice pentru programele preexistente. Cu toate acestea, este necesar ca organizatia sa identifice si sa implementeze programele potrivite, pentru un sistem mai flexibil si pentru ca orice companie alimentara sa poata obtine aceasta certificare.

Comunicarea de-a lungul lantului alimentar este esentiala pentru identificarea si controlul hazardelor in siguranta alimentelor in fiecare etapa de productie. Acest lucru presupune o buna comunicare intre organizatiile ce se ocupa de fiecare etapa de productie. Mai mult, comunicarea cu clientii si furnizorii ajuta la identificarea hazardelor si la aplicarea masurilor de control, pentru ca rezultatul final sa fie in conformitate cu standardul de calitate si sa nu prezinte riscuri pentru public.

Certificarea ISO 22000 poate fi aplicata in mod independent fata de alte sisteme de management sau chiar integrata cu cerintele unor sisteme de management deja existente. ISO 22000 integreaza principiile HACCP, precum si pasi dezvoltati de catre Comisia Codex Alimentarius. O analiza a hazardului reprezinta cheia spre un SMSA eficient. O analiza atenta permite aplicarea unor masuri de control menite sa asigure siguranta alimentara.

In timpul acestei analize de hazard, organizatia stabileste strategia ce va fi folosita pentru a asigura controlul hazardului, combinand programele preexistente cu planul HACCP.

Acest certificat ISO 22000 este primul standard ce poate fi implementat de catre toate organizatiile din industria alimentara – de la producatori, la companiile de prelucrare, firme de transport si depozitare, comercianti si furnizori de servicii si pana la fabricanti de echipamente si utilaje folosite in prelucrarea alimentelor.

Care sunt beneficiile unui certificat ISO 22000?

Pentru companiile din industria alimentara, indiferent daca este vorba despre producatori sau furnizori de alte servicii, materiale sau echipaje necesare in prelucrarea alimentelor, standardul ISO 22000 poate aduce nenumarate beneficii.

Standardul ISO 22000 asista companiile la imbunatatirea serviciilor, dar si la castigarea increderii din partea clientilor si partenerilor. Iata cateva dintre avantajele obtinerii acestei certificari:

  • furnizarea unor produse de calitate si sigure pentru utilizare, fie ca este vorba despre un produs finit sau intermediar in lantul productiei alimentelor;
  • imbunatatirea continua;
  • evaluarea si respectarea cerintelor din partea clientilor si conformarea cu acestea;
  • comunicarea eficienta a organizatiei cu clientii sau alte parti interesate de serviciile oferite;
  • conformarea cu reglementarile impuse de catre autoritati pe segmentul sigurantei alimentelor;
  • respectarea unor politici proprii de siguranta a alimentelor;
  • cresterea increderii din partea clientilor sau altor parti interesate;
  • o eficientizare la nivelul timpului si costurilor de productie;
  • cresterea transparentei in ceea ce priveste procesul de productie sau prestare de servicii;
  • cresterea noilor oportunitati de afaceri.

Care sunt cerintele pentru certificarea ISO 22000?

In vederea obtinerii certificarii ISO 22000, o organizatie trebuie sa urmeze anumiti pasi. In primul rand, ISO 22000 are ca prima cerinta intocmirea unui SMSA. Acest lucru implica faptul ca organizatia va avea un sistem documentat pe care il va implementa in totalitate in cadrul intregii fabrici. Acest sistem include:

  • programe preliminare eficiente ce asigura un mediu curat si salubru;
  • un HACCP creat pentru a identifica, preveni si elimina hazardele ce vizeaza siguranta alimentelor;
  • proceduri stabilite si documentate pentru SMSA ce vor gestiona siguranta alimentelor in cadrul organizatiei – de la aspecte ce tin de gestiune si planuri de afaceri, pana la operatiuni zilnice care afecteaza siguranta alimentelor.

ISO 22000 cuprinde anumite cerinte specifice care trebuie abordate de SMSA. Standardul necesita anumite procese ale SMSA, inclusiv:

  • existenta unei polite generale de siguranta alimentara pentru organizatie, dezvoltata de catre management;
  • stabilirea unor obiective ce vor ajuta compania sa se conformeze cu noile polite;
  • planificarea si intocmirea unui sistem de management si documentarea acestuia;
  • pastrarea evidentelor pentru monitorizarea performantei sistemului;
  • formarea unui grup alcatuit din persoane calificate pentru a crea o echipa de siguranta a alimentelor;
  • definirea procedurilor de comunicare pentru a asigura a comunicare eficienta cu contactele importante din afara companiei (regulatori, clienti, furnizori samd), precum si pentru o comunicare interna eficienta;
  • existenta unui plan de urgenta;
  • organizarea unor intalniri de revizuire a managementului pentru evaluarea eficientei SMSA;
  • furnizarea unor resurse adecvate pentru functionarea eficienta a SMSA, lucru care include un personal calificat si instruit corespunzator, o infrastructura suficienta si un mediu de lucru corespunzator pentru asigurarea sigurantei alimentelor;
  • implementarea programelor preliminare;
  • respectarea principiilor HACCP;
  • stabilirea unui sistem de urmarire pentru identificarea unui produs;
  • stabilirea unui sistem de actiuni de corectare si control a produselor ce nu se aliniaza normelor de calitate;
  • pastrarea unei proceduri documentate pentru manevrarea unui produs scos din productie;
  • controlarea aparatelor de monitorizare si masurare;
  • stabilirea si mentinerea unui program de audituri interne pentru verificarea constanta a bunei implementari a SMSA;
  • innoirea si imbunatatirea continua a SMSA.
SUNA ACUM !
Ai reducere de

50%

pana la 29.06.2018
SOLICITA OFERTA!
close-link