Calitatea este unul dintre cei mai importanti factori prin care companiile pot obtine un avantaj competitiv extrem de important. Din pacate, nu exista o definitie explicita a calitatii, dat fiind ca exista tipuri diferite de consumatori care au nevoie de bunuri si servicii.
Drept urmare, asteptarile clientilor fata de bunurile si serviciile pe care le achizitioneaza difera, la fel cum se intampla si in cazul termenului de ”conformitate”. In termeni simpli, calitatea poate fi vazuta drept nivelul de adecvare al produselor si serviciilor oferite de o companie catre consumatori, prin respectarea standardelor, utilizarii, cerintelor si asteptarilor acestora.
Caracteristicile produsului sunt evaluate diferit in functie de nevoile carora se adreseaza. Caracteristicile de performanta, fiabilitate, durabilitate, simplitatea in utilizare, service-ul si estetica sunt, insa, criterii care trebuie sa se bazeze pe asteptarile clientilor, precum si pe experienta lor.
Din acest motiv putem afirma ca perfectiunea produselor are un inteles diferit pentru fiecare sector de bunuri si servicii. Cat priveste productia de bunuri este foarte important ca marfurile sa nu aiba erori de fabricatie si sa fie livrate in timp util. In ceea ce priveste serviciile, situatia este asemanatoare, cu o mica diferenta – serviciul trebuie sa fie personalizat pe nevoile sau cerintele cumparatorului.
De ce este important sistemul de management al calitatii?
Prin implementarea unui sistem de management al calitatii, companiile sunt determinate sa urmeze intocmai rigorile cu privire la capacitatea de a proiecta, produce, comercializa bunuri si servicii intr-o maniera competitiva, atat pe plan local, cat si international.
Cu alte cuvinte, putem spune ca politica de baza a intreprinderii trebuie concentrata pe calitate in baza strategiei de activitate. Pe masura ce managementul calitatii prin certificarea ISO este aplicat in companie, reputatia va creste simtitor, iar clientii vor fi mult mai increzatori si fideli alegerii facute.
Managementul total al calitatii si sistemul de management al calitatii
In zilele noastre, odata cu evolutia tehnologica si accesul la o gama larga de bunuri si servicii direct de pe telefon sau alte gadgeturi, clientii nu isi mai doresc doar satisfacerea nevoilor, ci satisfacerea acestora intr-o maniera calitativa.
Astfel, companiile sunt obligate sa produca bunuri si servicii de calitate, ca o maniera inteligenta de lupta impotriva competitorilor, de a obtine o pozitie cat mai avantajoasa in piata. Prin urmare, managementul total al calitatii si certificarea ISO 9001 sunt pietrele de temelie ale managementului calitatii. La baza acestuia stau lucrarile riguroase si atente de proiectare si dezvoltare a paletei de produse si servicii oferite de oricare companie.
Managementul Calitatii Totale se bazeaza pe metode de crestere a veniturilor, ca mijloc de legitimitate. Pe masura ce puterea de cumparare a crescut, competitia a devenit tot mai acerba, iar clientul dornic de calitate in detrimentul cantitatii si, daca se poate, la un cost extrem de accesibil.
Trebuie mentionat ca Managementul Total al Calitatii ajuta companiile care vor sa desfasoare afaceri globale. Este o metoda extrem de puternica, nu foarte usor de adoptat, insa odata implementata se obtine un plus de legitimitate si avantaj competitiv.
De cele mai multe ori, certificarea ISO 9001 si managementul total al calitatii sunt puse in aceeasi categorie, insa exista cateva diferente intre cele doua notiuni:
- Managementul total al calitatii vizeaza, in principal, satisfactia clientilor si se concentreaza pe imbunatatirea calitatii in cadrul companiei;
- Managementul calitatii prin certificarea ISO 9001 vizeaza comertul si se concentreaza pe cresterea si facilitarea procesului.
Ambele abordari se completeaza reciproc, tocmai din acest motiv se recomanda stabilirea si implementarea sistemului de management al al calitatii ISO 9001, care este un sistem mai larg decat Total Quality Management, pentru intreprinderile care doresc sa obtina avantaje competitive si pentru a stabili si implementa sisteme de calitate in acest scop. Standardele ISO din seria 9000 au o contributie semnificativa la imbunatatirea calitatii in intreprinderi.