În afaceri, drumul către excelență este pavat cu numeroase provocări, dar în egală măsură și multe oportunități. Unul dintre drumurile pe care multe companii aleg să îl urmeze pentru a-și consolida credibilitatea și competitivitatea pe piață este certificarea ISO 9001. 

Acest standard este recunoscut la nivel global ca un standard de calitate, ce îi oferă companiei numeroase avantaje, printre cele mai importante enumerându-se consolidarea încrederii clienților și îmbunătățirea proceselor interne. 

Doar că, în ciuda popularității uriașe în ceea ce privește certificarea, încă există o mulțime de mituri care planează asupra acestuia. Mulți antreprenori consideră miturile drept obstacole, dată fiind lipsa de esență și valoare reală a informațiilor.

De la ideea falsă că certificarea este doar pentru giganții industriei până la teama de birocrație, aceste mituri au tendința de a pătrunde adânc în mentalul colectiv al antreprenorilor. Din acest motiv, în acest articol vom demonta opt dintre cele mai răspândite mituri legate de certificarea ISO 9001:

1. Certificarea ISO 9001 este doar pentru companiile mari

Mit: Mulți antreprenori cred că ISO 9001 este rezervat doar pentru corporații uriașe și entități multinaționale.

Realitate: Adevărul este că standardul ISO 9001 este potrivit pentru organizațiile de toate dimensiunile, de la start-up-uri la corporații. Este un cadru pentru gestionarea calității și poate fi adaptat pentru orice tip de afacere. De fapt, multe întreprinderi mici beneficiază de pe urma acestui cadru, deoarece le ajută să instituie procese robuste într-un stadiu incipient, facilitând creșterea și scalabilitatea.

2. Certificarea este extrem de costisitoare

Mit: Un alt mit comun este că obținerea și menținerea certificării ISO 9001 va goli buzunarele companiei.

Realitate: Costul certificării variază în funcție de dimensiunea companiei, complexitatea operațiunilor și resursele deja disponibile. Cu toate acestea, investiția inițială în certificare adesea generează un ROI pozitiv prin îmbunătățirea proceselor, satisfacția crescută a clienților și accesul la noi oportunități de afaceri.

3. Certificarea ISO 9001 nu are o valoare reală

Certificarea ISO 9001 nu are o valoare reală

Sursa foto

Mit: Unii pot privi certificarea ISO 9001 ca pe un simplu logo pe site-ul web sau o inscripție pe perete.

Realitate: Este adevărat că unele companii își pot dori certificarea doar pentru a-și îmbunătăți imaginea brandului, dar valoarea reală a ISO 9001 vine din îmbunătățirea proceselor interne, angajamentul față de calitate și satisfacția clienților.

4. Va fi nevoie de angajarea unui consultant extern pentru certificare

Mit: Vei avea nevoie obligatoriu de ajutor extern pentru a naviga procesul de certificare.

Realitate: Deși unii antreprenori pot alege să angajeze un consultant, multe companii au avut succes obținând certificarea cu resursele interne existente. De multe ori, echipa internă este mai familiarizată cu operațiunile zilnice și poate fi cea mai potrivită pentru a conduce eforturile de certificare.

5. Certificarea ISO 9001 înseamnă mai multă birocrație

Mit: Credința că introducerea ISO 9001 va îngropa organizația în hârtii și formalități inutile.

Realitate: Deși certificarea necesită documentație și înregistrări, acestea sunt menite să clarifice și să standardizeze procesele, nu să adauge sarcini birocratice inutile. Pe termen lung, aceasta poate chiar să reducă complexitatea și să eficientizeze operațiunile.

6. Certificarea garantează succesul în afaceri

Mit: Certificarea ISO 9001 este un bilet garantat pentru succesul afacerii.

Realitate: În timp ce certificarea adaugă valoare și poate îmbunătăți operațiunile, succesul în afaceri depinde de mulți alți factori: strategia de afaceri, piața și calitatea echipei.

7. Toate certificările ISO 9001 sunt la fel

Toate certificările ISO 9001 sunt la fel Sursa foto

Mit: Toate certificările sunt identice, indiferent de entitatea de certificare.

Realitate: Există numeroase entități de certificare, iar calitatea și rigurozitatea procesului pot varia. Este esențial să alegi o entitate de certificare recunoscută și respectată pentru a te asigura că certificarea pe care o obții chiar are valoarea pe care ți-o dorești.

8. Odată obținută certificarea nu mai trebuie să faci nimic

Mit: Odată obținută certificarea ISO 9001, treaba aici se termină!

Realitate: Menținerea standardelor ISO 9001 necesită un angajament continuu. Aceasta implică revizuiri periodice, audituri interne și îmbunătățiri continue pentru a asigura conformitatea și relevanța.